I Malmö kan du se många klassiska neonskyltar

20 november 2021 patrick_pettersson

editorial

När du strosar runt i en storstad som Malmö kan du beskåda många olika slags skyltar. Det kan exempelvis vara enkla plåtskyltar, LED-skyltar eller neonskyltar. I december 1924 tändes den första neonskylten i Sverige. Platsen den tändes på var ett skyltfönster på Stureplan i Stockholm. 

Många fascineras av de klassiska neonskyltarna, men det är också så att på många orter försvinner neonskyltarna undan för undan. Neonskyltar byts ut mot modernare skyltar, vilket många tycker är tråkigt men kanske nödvändigt.

Vad tänker du på när du hör ordet neonskylt? Många tänker på en storstad som New York eller Las Vegas med färgglada och spektakulära neonskyltar. Om du själv skulle vilja ha neonskyltar i Malmö kan du göra ett besök hos: https://www.skyltcompaniet.se/produkter/neonskyltar/. Där kan du shoppa neonskyltar samt andra typer av skyltar efter önskemål och behov.

Möjligheterna att vara kreativ med neonskyltar är oändliga

Du kanske har sett en mängd med roliga, fina och fantasifulla neonskyltar utanför en pub, restaurang, hotell med mera. En neonskylts glasrör kan böjas på en mängd olika sätt och kan formas i små snirkliga utföranden. Då det går att forma ganska fritt passar neon utmärkt för belysning av bokstäver.

Färgen på neonskyltar kan vara allt från vitt, gult och grönt till blått, violett och rosa. Dessa lysande färger gör att en neonskylt är uppseendeväckande och det går att skapa unika och personliga neonskyltar.

 

image

 

Det finns två olika sorters neon

Neon är en ädelgas som bland annat används i lysrör och det finns två sorters neon. Neongas/rödgas och argongas/blågas. Den förstnämnda är den rena formen av neon som endast lyser rött. För att få andra färger används blågas som är en blandning av argon- och neongas.

Genom att blanda blågas med olika metalliska sammansättningar på lyspulver och olika färger på glasröret går det att få fram en mängd olika färger.

Fler nyheter

02 november 2023

Vad är en strategi