Välj lasersvetsning när detaljer ska svetsas samman

24 november 2020 Lily_Hansen

Med hjälp av laser kan man utföra många sorters arbete. Ett är att foga samman delar till en enhet. Är det riktigt små detaljer inblandade kan lasersvetsning vara till riktigt god hjälp. Det går också så fort att svetsa samman att arbetet redan är utfört innan värmen från själv svetsen har spridit sig till allt material runt omkring. 

Det innebär att det är föga risk för att det ska blir någon form av defekt på det omkringliggande materialet. Hastigheten på bearbetningen är mångdubbelt snabbare än vid vanlig svetsning.  Ett klart vinnande koncept som är till god hjälp för många hantverkare.  

 

Mixa material när man fogar samman

Ett annat område lasern behärskar är att foga samman två olika material. Det kan till exempel nämnas att det går att förena koppar och aluminium, som med tidigare konventionella metoder varit nästan omöjligt att få till. Vill man så kan man lägga på små tunna folier av ett ämne på ett tjockare material, flera lager om så behövs. För att inte tala om de svåråtkomliga fogar som varit mer eller mindre onåbara med vanliga munstycken. Dessa har nu visat sig lätt kunna fogas samman riktigt bra och lättsamt med laserteknik.  

 

Lite om konventionell svetsning

Svetsning är en teknik för att foga samman olika material, eller olika bitar av samma material. Det kan vara en skarv eller en liten bit som ska till. Att svetsa samman material innebär i själva verket att ytorna upphettas så till den milda grad att de bokstavligen smälter samman. 

Genom att använda sig av riktigt hög värme som sprutas ut på materialet, som ofta är en metall, hettas allt upp. Det förekommer att det sprutar omkring små skärvor och det är därför viktigt att de som arbetar med svetsning har ordentligt med skyddsutrustning. En svetsare måste därför trivas i att vara i hetluften.

Fler nyheter

07 januari 2024

Vad är handel