Vad är en komfortrullstol?

31 maj 2021 jonas_olsson

En komfortrullstol är en speciell typ av rullstol som, precis som namnet antyder, erbjuder maximal komfort till personer med stora funktionsnedsättningar. Rullstolen är framtagen och designad för att även de allra mest sårbara med stora vårdbehov och omfattande begränsningar ska kunna sitta både säkert och bekvämt. 

Utseendemässigt ser en komfortrullstol annorlunda ut jämfört med en vanlig. Ryggstödet är betydligt högre och hela stolen är utrustad med mjuk vaddering, likt ett fluffigt täcke. Personer som annars är sängbundna dygnet runt eller nästintill dygnet runt kan ofta vara mycket hjälpta av en komfortrullstol då sittande positioner med samma avlastning som i en säng blir möjliga. 

Använd i hemmet, på sjukhus och på boende

En komfortrullstol kan användas i alla miljöer där brukaren vistas och där utrymme finns. Man kan till exempel använda den i hemmet, på sjukhus om brukaren är inlagd, på särskilt boende och i andra vårdmiljöer. 

För att få en komfortrullstol måste man i regel vända sig till sin vårdgivare. Personer som är i behov av en komfortrullstol har sällan möjlighet att lämna ett önskemål eller en begäran om hjälpmedel på egen hand. Vårdpersonal och/eller anhöriga kan då hjälpa till. 

Utrusta komfortrullstolen med olika tillbehör

Förutom den bekväma grundkonstruktionen finns också ett flertal bra tillbehör man kan utrusta en komfortrullstol med. Tillbehör som kan förhöja funktionen ytterligare och göra rullstolen ännu mer bekväm för personer som ska sitta i den.

Bland de valbara tillbehören finns till exempel ett svängbart fotstöd, nackkuddar i olika storlekar, ett mindre bord, armstöd som är höj- och sänkbara och som kan regleras på olika sätt samt en så kallad abduktionskudde. 

Alla tillbehör och rullstolen i sig är konstruerade på så sätt att allt enkelt och smidigt kan sättas dit och plockas bort. Alla delar blir dessutom integrerade i varandra utan några sömmar som stör eller skaver. 

Fler nyheter

07 januari 2024

Vad är handel