Tillverkning av stål
Stål är ett robust och kraftfullt material som är mycket användbart inom många områden, till exempel inom industri och byggnadskonstruktion. Men hur tillverkar man egentligen stål? Tillverkningen av stål i Sverige kan ske genom två olika processer. Den ena metoden framställer stål från råjärn, och den andra använder skrot. När man tillverkar stål av skrot så återanvänder man material, vilket är ett bra sätt att spara på naturens resurser.
När man använder skrot för att tillverka nytt stål så smälter man skrotet i speciella ugnar, som kallas för ljusbågsugnar. Detta är ett smidigt sätt att tillverka stål, och metoden kräver inte lika mycket el som den med råjärn gör. Så miljömässigt är processen som använder skrot att föredra eftersom elförbrukningen blir lägre, och för att man återvinner gammalt material.
När man tillverkar stål av råjärn så tas först råjärnet från järnmalmen. Sedan fortsätter man processen genom att använda syrgas för att reducera kolhalten. När detta sker så höjs temperaturen rejält och man måste kyla ned materialet på något sätt för att kunna fortsätta tillverkningen. För att kyla ned det tillsätter man en liten del skrot.
Vad används stål till?
Detta material används inom många olika områden. Med hjälp av stålets slitstarka och robusta egenskaper kan man exempelvis konstruera krävande arkitektur. Man behöver till exempel stål för att kunna bygga höga skyskrapor och långa broar, eftersom dessa konstruktioner kräver mycket kraftfulla balkar som kan klara av den tunga vikten. Även i mindre byggprojekt, som i vanliga bostadshus, så har den stadiga stålbalken en given plats.
Inom fordonsindustrin skulle man inte heller klara sig utan det tåliga stålet. Bilar, tåg och lastbilar tillverkas med hjälp av stål, och skulle inte hålla på samma sätt utan dess fantastiska egenskaper. Man hittar också stål i varje hem, i vardagliga föremål som saxar, kylskåp och bestick. Stål finns överallt omkring oss.