Tillverkare av plastprodukter har en nyckelroll för miljön

26 april 2021 Lily_Hansen

Herregud, så mycket plast det finns. Det känns verkligen som att plast genomsyrar alla våra produkter. Och det märks överallt. Tyvärr även på ställen där man absolut inte vill se plast alls. 

Som i skogen. I naturen. Eller framför allt i våra hav. Enligt miljöexperter uppskattas 269 000 ton plast flyta runt i havet. 269 000 ton. En ofattbar siffra. Det finns dessutom skräpsamlingar som framstår som öar i haven. En av de största har en yta lika stor som staten Texas i USA.

Plastindustrin bär stort ansvar

Vilka krav ställer vi egentligen på tillverkare av plastprodukter? Med tanke på plastindustrin och hur det ser ut i världen borde de kanske vara högre än vad det är. Ta bara exemplet med återvinning. 

Eftersom plast tar hundratals år på sig att brytas ned är det ett av de viktigaste föremålen som måste sopsorteras. När ny plast ska tillverkas borde det vara a och o att de som står för produktionen i så stor grad det överhuvudtaget är möjligt använder sig av återvunnen plast i tillverkningen. 

Återanvänd plast i tillverkningen

Dock ska inte allt för mycket smuts kastas åt tillverkarna av plastprodukter. Eller, åtminstone inte all smuts. Det är trots allt konsumenterna, allt från företagare till civilpersoner, som har ett ansvar att också återvinna den plast vi konsumerar. Släng inte dina plastflaskor i skogen. Släng dem inte ens i närmsta papperskorg. Ansträng dig och släng soporna i rätt sopkärl så att de kan återvinnas och användas till ny produktion.  

Faktum är att det inte finns någon möjlighet för plasttillverkare att använda sig av återvunnen plast i tillverkningen om ingen bryr sig om att sopsortera. Miljöfrågan är ett lagspel där alla måste hjälpas åt att ta ansvar. Plasttillverkare som konsument. Företagare som privatperson. Utopin att ingen plast kommer tillverkas är nog bara en utopi. Men tillverkningen kan åtminstone ske på klimatvänligare villkor. 

Fler nyheter

02 november 2023

Vad är en strategi