Lasersvetsning populärt i många solsystem

26 juli 2021 Lily_Hansen

Om en jedi från Star Wars skulle gå sysslolös efter att den mörka sidan besegrats hade han eller hon kunnat byta karriär till svetsare. I synnerhet nu när lasersvetsning blivit en så populär och framgångsrik metod inom svetsbranschen. 

Frågan är om någon annan metod ens hade kunnat bli aktuell på en planet som Coruscant, där majoriteten av alla jedisoldater levde. De var ju liksom redan experter på att hantera laser. Nu skulle de bara lära sig svetsa också. 

Kan du föreställa dig Luke Skywalker i svetshjälm, svetsandes på två metallskivor som ska förenas till en? Snacka om att han i så fall skulle ha gjort en tvärvändning i sin karriär. Från världsberömd jedikrigare till en bortglömd svetsare. 

Så kan det gå om man råkar illa ut och väljer dåliga vägar och begår misstag. Inte för att en lasersvetsare skulle vara ett sämre beaktat yrke. Inte alls. De behövs på fler planeter än Coruscant, till exempel jorden, och gör ett alldeles förträffligt jobb. 

 

 

En erkänt bra metod

Men det kanske inte hade varit exakt det Luke Skywalker hade haft i åtanke. Inte när han togs under Obi-One Kenobi och Yodas vingar och fick lära sig allt om Kraften. När han på planeten Dagobah fick lära sig att slåss med ett lasersvärd hade han nog aldrig i tankarna på att han en dag skulle jobba som svetsare istället. Som sagt, ingen svetsare bör ta illa upp. Men om man ställt in sig på att förinta det mörka hotet är lasersvetsning en klen tröst. 

Det är möjligt att det du har läst nu har gett dig en skev bild av vad lasersvetsning är för någonting. Det utövas inte alls med Kraften från Star Wars. Det är inte en påhittad metod som används uppe i andra solsystem. Lasersvetsning är en framgångsrik svetsmetod här på jorden.

Fler nyheter