Konsultera mera!

14 oktober 2019 admin

Det finns vissa yrken som man ofta hör om, men som man inte riktigt vet vad det är; som man aldrig har förstått vad de som innehar en sådan yrkestitel egentligen jobbar med. Vad är egentligen en civilekonom, civilingenjör, logistiker, key account manager…? 

 

Det yrket som kanske väcker allra flest frågetecken är nog ändå konsult. Om man bara lyssnar på ordet “konsult” förstår man att det är någon som konsulterar, förmodligen andra människor. I ett synonymlexikon får man fram att det är en “rådgivande specialist inom ett visst område”. Jo, av det blev man ju verkligen klokare. Eller inte.

 

 

Specialist inom specifika områden 

 

Rådgivande specialist kan man ju förstå, men inom vilka områden verkar de? Faktum är att det kan vara vilket område som helst egentligen, men vissa är vanligare än andra. Ekonomi och teknik är två av de vanligare, men det kan också vara inom IT,  juridik, medicin och vård

 

Som sagt kan det vara inom vilket område som helst. Men det som styr hur många konsulter det finns inom varje område borde rimligtvis vara hur stor efterfrågan det är på de olika ämnesspecifika experterna. För att kunna veta vad en konsult är expert på så brukar de flesta ha en så kallad konsultprofil.

 

Var håller konsulterna hus?

 

Det är vanligt att en konsult är egenföretagare och då kan de jobba på ett eller flera företag som behöver hjälp under olika lång tid. Annars är de oftast anställda av konsultföretag som i sin tur hyr ut sina anställda till de företag som behöver hjälp. 

 

Det finns till och med konsultfirmor som jobbar med att hitta rätt konsult till de som söker en konsult. Konsult-konsulter alltså, en konsult som är specialist på konsulter. Alldeles perfekt om man vill göra yrkestiteln ännu mer svårbegriplig. Nej, nu är det nog dags att härmed sluta konsultera kring vad en konsult konsulterar.

Fler nyheter

07 januari 2024

Vad är handel