Frigolitskyltar är ett underskattat alternativ

21 juli 2021 patrick_pettersson

Skyltar av metall, stål, plast och till och med glas har man väl hört talas om. Men frigolitskyltar? Kan det verkligen vara någonting? Det finns tydligen en hel marknad för det och det är ganska populärt. När man tänker på frigolit tänker man ju oftast på de där små vita plupparna som brukar finnas med i paketet när man beställt någonting ömtåligt. Sådant material regnar väl sönder om man ska göra skyltar av det utomhus, kanske du tänker. 

Din tanke är förståelig, men likväl är du lite fel ute. Det är inte riktigt samma slags frigolit. Dessutom används de i regel inomhus där väder och vind inte kan slita på dem. Det är vanligast att se dem inomhus. Ofta på väggen och i väldigt stora storlekar. 

Om du till exempel går på Friskis och Svettis eller när du besöker din bank lär du kunna se en frigolitskylt på väggen i form av företagets logga. Gå gärna fram och kläm lite på den försiktigt för att känna hur materialet känns. 

 

 

Skyltarna produceras i datorer

Men hur går skapandet av frigolitskyltar till? Det är inte så att någon stackare sitter och klipper ut alla mönster och bokstäver ur en jättestor frigolitskylt och sedan målar dem i rätt färger. Produktionen sker via datorer som styr så kallade glödtrådsskärlinjer, och det är via dem som skyltarna skapas. Det görs dessutom i materialet Frigofoam, vilket är ett helt slätt material som kan målas i princip vilken färg som helst. 

Som du ser behöver du inte tänka metall eller plast när du vill ha riktigt starka och hållbara skyltar. Speciellt inte inomhus. Frigolitskyltar är dessutom ett mycket behändigare alternativ om du vill flytta på skylten. Frigolit väger som bekant betydligt mindre än det andra materialet som nämndes. Det kan såklart även vara fördelaktigt när skylten hänger på väggen. Spikarna behöver inte jobba lika hårt. 

Fler nyheter