En glimt av det förflutna med en modern twist: Neonskyltar i Malmö

12 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Syns med neonskylt

När man går genom de slingrande gatorna i Malmö i Sverige kan man inte låta bli att charmas av de pastellfärgade byggnaderna och de pittoreska butikerna. Men bland all denna charm från den gamla världen finns en tydlig modern touch: färgglada neonskyltar. Dessa skyltar är långt ifrån de sterila vita ljusen i dagens stora butiker; de är levande ögonblicksbilder från en svunnen tid.

image

Neonskyltens återuppståndelse

Neonskyltar introducerades för första gången 1910 av Georges Claude, en fransk ingenjör. Han använde högspänningselektricitet för att jonisera neongas, vilket skapade ett starkt ljus. Dessa tidiga skyltar användes i reklamsyfte, och de fick snabbt fotfäste i Amerika. År 1923 fanns det mer än 150 företag som använde neonskyltar bara i New York City!

De blev snabbt ett populärt sätt att göra reklam för företag. På 1960-talet hade nästan alla butiker i Malmö en neonskylt. Med tiden och med förändrade reklamtekniker föll dock neonskyltarna i glömska och många togs bort.

På senare år har intresset för neonskyltar återuppstått och många företag i Malmö har börjat beställa nya. Det är något med dessa glödande konstverk som påminner om en enklare tid; de är en välkommen syn i en alltmer digitaliserad värld.

Som en av de enda städerna i Skandinavien med en sådan koncentration av neonskyltar i Malmö är verkligen unik. Så nästa gång du vandrar runt på stadens gator, se till att titta upp och njuta av utsikten!

Med sitt färgglada sken och sin retro-estetik är neonskyltar ett steg tillbaka i tiden som alla kan njuta av. Om du befinner dig i Malmö, glöm inte att titta upp och ta del av all den skönhet som staden har att erbjuda! Tack för att du läste och hoppas du fann detta blogginlägg intressant! Dela gärna med dig till vänner och familj du tror skulle uppskatta det! Tack igen!

Fler nyheter

07 januari 2024

Vad är handel