Bolagsbildning och dess innebörd
Bolagsbildning som namnet självt antyder betyder att bilda ett företag eller bolag. Processen är både kunskaps-, och tidskrävande. En bolagsbildning kan gå på flera olika vägar. Idag är det möjligt att köpa ett färdigt bolag, då detta kallas för lagerbolag, eller att registrera ett nytt.
En av fördelarna med att köpa ett lagerbolag ( ett redan färdigt sådant) är att den nya ägaren tar över organisationsnumret direkt efter förvärvet, vilket gör att den tänkta verksamheten kan startas omgående.
Vid en nyregistrering finns det en viss fördröjningsrisk. Den kan bero på olika saker däribland på att det redan kan finnas ett annat bolag med liknande namn och fungerande inom samma bransch.
Vad kan du få hjälp med vid bolagsbildning?
Om du har bestämt dig för att starta ett bolag finns det en hel del saker du bör ta hänsyn till. Vad behöver du hjälp med?
- Företagsform – vilken bolagsbildning passar ditt syfte
- Registrering hos Bolagsverket – samla all dokumentation som behövs för en registrering
- Undersökning och utredning av företagets skattemässiga situation – om du startar ett företag måste du veta vilken skattsedel kommer att gälla för verksamheten
- Registrering hos Skatteverket
- Upprätta en affärsplan och budget- görs oftast av ekonomer med erfarenhet inom området
Hitta rådgivare
Vid bolagsbildning i Stockholm eller någon annan stad i Sverige är det smartast att söka upp en rådgivare. Oftast handlar det om personer som har ekonomexamen och kan hjälpa dig vid själva processen. Det bästa är att du som kund även kan få råd om hur du ska gå tillväga, ifall du ska satsa på att köpa ett lagerbolag eller gå hela vägen med en nyregistrering.
Bolagsbildning kräver breda kunskaper inom svensk lagstiftning. Är du inte införstådd med gällande regler och bestämmelser är det alltid smidigast att söka upp en erfaren och kompetent rådgivare som kan hjälpa dig.